TOPlist
Rozdělování pohárů na výstavách aneb klubovky nejsou mezinárodky
18. června 2015


O čem jsou klubové výstavy? Jsou o „rozdělování“ pohárů a titulů mezi členy ? Nebo jako všechny jiné výstavy psů o prezentaci daného plemene, předávání zkušeností, předvedení chovných výsledků, setkávání se lidí, kteří mají společnou zálibu a lásku ? A hlavně o soutěži jedinců jednotlivých plemen, …. o tom, kdo z nich je dle názoru daného rozhodčího nejtypičtějším, nejlepším představitelem daného plemene ?

Po zážitku doby minulé ... . jsou zde asi zřejmě 2 velmi různorodé názory.

Ano, přijeďte k nám na klubovku, rádi vás uvidíme, máme radost z počtu přihlášených psů, dělá nám dobře vysoká účast, ale bacha …koukejte teda nemít příliš dobré psy nebo alespoň "nezavazet" těm našim V.I.P..

Jestli už máte příliš dobré psy a „vysbíráte“ nám všechny ceny, a to nedej Bože ani třeba „nepotřebujete“ žádný titul (poslední CAC na granda , CAJC ….aj. ), tak se pak tedy ale těšte, jak Vám to některé členky pořádajícího klubu vytmaví a upřímně od plic řeknou či napíší na fb-profil, co si o tom .... o vás myslí - tedy nejen ony, ale vlastně všichni !!!!

Kdybyste to nevěděli, tak ony jsou totiž jen ty jediné spravedlivé, upřímné a natolik fér, že Vám to narozdíl od všech ostatních řeknou zcela objektivně a bez vlastních skrytých zájmů. Jsou ochotny Vás poučit, jak by to "na klubovkách" mělo být, jak by to bylo spravedlivé a zkazit Vám radost z výhry u nestraného zahraničního rozhodčího, který nemá ani ponětí, kdo z lidí a psů, kteří mu nastoupili do kruhu, patří do kterého klubu či do které bandy V.I.P. členů a kdo by vlastně „měl spravedlivě vyhrát“.


Před pár lety jsem se dostala do situace, kdy mě „činovnice“ jednoho klubu jako tlumočnici a člověka, co se společně s ní staral a dělal společnost zahraniční rozhodčí, pozvané k posuzování speciální výstavy pro plemeno, požádala o to, že by bylo více než vhodné paní rozhodčí říct („taktně ale důrazně naznačit“), že by nebylo vhodné, aby vyhrála …. (jistá konkrétní vystavovatelka). Došlo tehdy mezi námi k prvnímu VELKÉMU konfliktu a mně jen proběhlo hlavou
ad 1) poklesla mi čelist překvapením, že mě o něco takového žádá člověk, který je sám mezinárodním rozhodčím,
ad 2) že mě o něco takového žádá někdo, kdo sám mluví jazykem pozvané rozhodčí a může tedy paní rozhodčí „požádat“ kdykoliv – i v nestřežené chvilce – SÁM, tak proč to mám dělat já  ??? - to pro případ, že by přeci jen ona rozhodčí nebyla na podobné jednání pořadatelů zvyklá, tak abych "za úplného ..." byla já a ne ona sama ????
ad 3) …… ježííííííš, co to po mě chce ???? Proč ???? To je jako běžná praxe, se kterou se setkává při svém posuzování ???? Takhle se to dělá ?????

Myslela jsem si naivně, že jde o vyjímečné momentální selhání jedince, který byl dejme tomu ... vystresován z nadcházející výstavy, kde sám vystavoval své psy, u rozhodčí, u které „nevěděl“ jak dopadne a nebyl si jist „kvalitami“ a objektivností rozhodčí, kterou k posuzování pozval. Noooooo, tak jako tak by to na mě bylo silné kafe, z kterého bych se poučila o povaze daného člověka. Samozřejmě ODMÍTLA JSEM - to jsem si ale také troufla dost. :-) :-)


Ale jak tak postupem doby koukám, některé „žačky“ této paní šly ještě mnohem dál (mají mnohem více společného než by byly samy ochotny přiznat !?!) a když nenajdou „blbce/blbku“, který by paní/pana rozhodčího byl ochoten informovat o „zájmech klubu a plemene v ČR" za ně, natož aby tedy našly odvahu a příležitost k tomu, aby se pokusily posuzování „ovlivnit správným směrem" samy, …. tak se prostě sníží k jiným, ale stejně odporným praktikám – pro příště odradí "nežádoucí" konkurenci jinak. Ať už znepříjemněním výhry, napadáním vystavovatele či veřejnými výčitkami o „nenažranosti“ a nespravedlivosti rozhodnutí rozhodčího, nebo využitím možnosti, kterou jim dává výstavní řád ČMKU o nepřijetí přihlášek bez udání důvodu …. Argumentům o tom, že výhry přeci měly být rozděleny „spravedlivě“ mezi více členů klubu, kteří mají "také krásné“ psy …, že se přeci nejedná o mezinárodní, ale KLUBOVOU výstavu a tak se k tomu mělo přistupovat …se člověk může snad jen smát. Napadá mě jen .... proč si pozvali k posuzování zahraniční rozhodčí ? Nebylo by jednodušší přizvat jen jakéhosi moderátora /moderátorku, která by tituly a poháry rozdala podle pečlivě připraveného seznamu a představ o spravedlnosti členů pořádajícího klubu ?


Je to zvláštní – pro mě bohužel (nebo bohudík ????) - divné, zvrácené.  Vždycky jsem si myslela, že klubovky jsou právě o prezentaci plemene, většinou je pro mne např. V2, V3 mnohem cennější než např. res. CACIB z leckteré mezinárodky, už proto, jaká konkurence a jaké množství chovatelů a vystavovatelů daného plemene se na těchto klubových výstavách sejde. Setkávání lidí, kteří se během roku v tom množství mezinárodních / národních výstav v ČR a zahraničí spíše rozptýlí než sejdou. Ale tedy asi ne u všech. Ano, vše je v pořádku - pokud vyhraju „já“. Pokud ne, nedej Bože ještě NA MÉ klubovce !!!! …pak Vám - vítězům - to tedy ale vytmavím !!!!  A samozřejmě totálně zkazím dojem z pěkně připravené a příjemné akce, a to nejen majitelům vítězných psů, ale vlastně všem, včetně rozhodčích.


Závěrem ??? Smutný vývoj situace!!!!
Začínala jsem v době, kdy jsme byli „štastni“ za V bez pořadí !!!!, v době, kdy nás v téměř každé třídě chodilo přes 10 !!!! - u KVALITNÍ feny, která by se rozhodně neztratila ani dnes. Možná jsou právě lidé „zmlsaní“ tím množstvím výstav, titulů a jejich snadnou dostupností …? Nevím, ale smutné to pro mne je.